От догодина караваните ще могат да се движат по пътищата на България само с винетка. Това предвиждат промените в Закона за пътищата, които минаха на първо четене в пленарна зала малко преди депутатите да излязат в традиционния си едномесечен летен отпуск. Къмпингарите ще трябва да закупят втора винетка от същата категория, ако автомобилът, с който пътуват заедно с теглената от тях каравана, тежи повече от 3.5 тона.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ коментираха, че всяка винетка за каравана ще може да е с различен период на валидност и ще важи за съответния регистрационен номер, информират от bTV. Така например за караваната ще може да се вземат две седмични винетки – за докарването до морето и за прибирането й. Теглото на автомобилите и ремаркетата ще се измерват със специално монтирани кантари. 

От Пътната агенция съобщават, че ще монтират 50 такива кантари в страната, а Пътна полиция ще проверява тонажа на превозното средство.Според Съюза на българските автомобилисти в Европа практиката за винетки за каравани е същата.