Създателят и изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск предсказа, че половината от производството на автомобили в САЩ ще бъде електрическо след по-малко от десетилетие.

Една от водещите фигури в големия американски производител на части Tenneco - Роджър Ууд смята, че преходът ще отнеме много по-дълго време.

"Вярваме, че електрическите превозни средства ще имат място в състава на автомобилите. Но сме силно убедени, че в близко бъдеще няма да се премине изцяло към електрически автомобили, задвижвани от батерии", заяви пред Bloomberg Ууд.

"Вярваме, че двигателят с вътрешно горене и свързаните с него компоненти ще бъдат използвани поне през следващите 3 или 4 десетилетия", прогнозира ръководителят, който има богат опит в автомобилната индустрия.

Ууд, който е бивш изпълнителен директор на производителя на колянови валове Dana, е директор в Tenneco и ще стане изпълнителен директор на отдела за компоненти на двигателя, който компанията планира да продаде, след като приключи придобиването на Federal-Mogul на Карл Айкан.

Мнението му за по-дългия живот на двигателите с вътрешно горене споделят и повечето директори от автомобилния сектор. Много от тях залагат на газово-електрически хибриди като мост към автомобилите на бъдещето с батерии.

Междувременно Tenneco помага на клиенти като General Motors, Volkswagen и Ford Motor да отговарят на по-строги стандарти за въглеродните емисии в световен мащаб с компоненти като каталитични конвертори и филтри за частици.

Автомобилният гигант отчете 2.54 млрд. долара приходи за второто тримесечие, оправдавайки очакванията на анализаторите. Коригираният нетен доход възлиза на 99 млн. долара или 1.92 долара на акция.