Обществената поръчка за закупуването на 400 нови линейки е обжалвана за трети път. Този път от турската фирма за производство на линейки "АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК", съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ). Търгът бе възобновен на 11 юли, след като два пъти една и съща фирма - „Вайнман Технолоджи“ ЕООД, спъваше развитието на инвестиционния проект.

Сагата със злощастните линейки продължава, тъй като от ведомството посочват, че турската фирма е структурирала по идентичен начин текстовете във жалбата си, като тези на „Вайнман Технолоджи“.

Припомняме, че „Вайнман Технолоджи“ е регистрирана на 26 април 2018 г. с капитал 100 лв. в жилищен блок в кв. „Борово“. Собственик на капитала е Илия Петров Станиславов, а основният предмет на дейност на фирмата е търговия на едро с други машини.

При първото обжалване от фирма „Вайнман технолоджи“ КЗК сметна, че искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка, е неоснователно. Второто обжалване от 26 юни т. г. също не беше уважено от КЗК, тъй като този път дружеството дори не внесе дължимата държавна такса за разглеждане на жалбата. По този начин Върховният административен съд (ВАС) няма как да образува производство.

"АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК" посочва като причина в своята жалба "Недостатъчен срок за изготвяне на оферти“ и иска спиране на процедурата. От МЗ се съмняват и доколко жалбата е подадена от съответната фирма и дали е действително налице представителна власт на лицето, подписало жалбата.

Процедурата по подаване на оферти за поръчката продължава към момента, като срокът си остава същият – 10 август 2018 г. Общият бюджет по проекта е над 163 млн. лв., а средствата идват от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г.