Овцевъди и козевъди искат коренна промяна в държавната аграрна политика, както и създаване на стратегия за развитието и обединяването на бранша. Страната ни от години няма аграрна политика, а малките и средните производители не са защитени, каза проф. Иван Станков - изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Необходими са и държавни спешни мерки за недопускане отново на зараза сред животните в Странджа, призова Йордан Трифонов, чието стадо беше евтаназирано заради чума. По думите му би трябвало да се изгради буферна зона между България и Турция.

Протестите ни не са политически, тъй като предишните бяха по време на служебно правителство, а от година и половина имаме едни и същи искания, подчерта Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.

По думите му чл. 23 от проекта за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания е дискриминативен и настоя всички овцевъди и козевъди да работят по еднакви правила.

Проектът е за обществено обсъждане до 22 август. Целта на протестите не е да се създава хаос, а ред, допълни той.

В асоциацията има 1750 членове с близо 230 хиляди животни, посочи Караколев и допълни, че има и 16 организации на производители.