Граждани и фирми вече ще могат да подават жалби срещу ревизионни актове на данъчната администрация във всички административни съдилища в цялата страна. Това решиха депутатите, като приеха промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

В момента актовете на данъчните могат да се обжалват само в административните съдилища в София, Бургас, Варна, Пловдив и Велико Търново.

Предложението беше отхвърлено на второ четене в парламентарната правна комисия заради съпротива от НАП и МФ. Данъчните обясниха, че възможността актовете да се обжалват във всички съдилища ще наложи командироването на юристите им из цялата страна и така ще създаде затруднения.

На обсъжданията на текста в зала обаче стана ясно, че МФ е склонило на искането на Върховния административен съд за преразпределение на данъчните дела и затова депутатите от ГЕРБ се върнаха към първоначалното предложение в редактиран вид.

Окончателно приетият в ДОПК текст гласи, че "ревизионният акт в частта, която не е отменена с решението по чл. 155, може да се обжалва чрез решаващия орган в 14-дневен срок от получаването на решението. Делото се разглежда от административния съд, в чийто съдебен район е постоянният адрес или седалището на жалбоподателя към момента на извършване на първото действие по осъществяването на данъчно-осигурителния контрот от органите по приходите".