Слънцезащитните продукти предпазват само наполовина, показва ново проучване, проведено във Великобритания и цитирано от Би Би Си.

Според изследването хората получават едва половината от очакваната защита и дори по-малко, но проблемът не е в лосионите, а в начина на употреба и прибързаното им прилагане, твърдят учени от лондонския "Кингс Колидж".

На теория хората трябва да бъдат напълно защитени от вредните лъчи дори с крем със слънцезащитен фактор 15. В действителност обаче този ефект се постига с поне 30-ти, дори с 50-ти фактор, показва тест, извършен върху доброволци в университетските лаборатории. Експериментът трябвало да проучи колко количество лосион и с какъв фактор трябва да прилага човек, за да бъде максимално защитен от вредното въздействие на слънцето.

Лосион със слънцезащитен фактор 50 обичайно осигурява 40 на сто от очакваната защита, отчита проф. Антъни Янг. 

Изводите

Слънцезащитните продукти трябва да се прилагат на достатъчно плътен слой, а много от нас не го правят.

Цифрите върху тези продукти (напр. SPF10, SPF12, SPF50) са изчислени на предположението, че 2 мг крем ще покрие 1 кв/см кожа. Това значи, че трябва да ползваме поне шест чаени лъжици, за да се покрие тялото на възрастен човек. За ориентир:

- малко над половин чаена лъжичка върху: всяка ръка; лицето, врата и ушите;

- малко над 1 чаена лъжичка: за всеки крак; гърдите и корема; гърба;

- обърнете внимание на двете страни на врата, ушите и слепоочията, които традиционно се пропускат.

Колко често

Важно е и лосионът да се прилага повторно през определен интервал от време. Най-добре е да се намажете 15 до 30 минути преди излизане и да изчакате да попие. Специалисти съветват малко след като излезете да намажете отново, за да се покрият и пропуснатите участъци. После подновявайте на всеки два часа и веднага след плуване или бърсане с кърпа.

Много продукти претендират, че са водоустойчиви и не се отмиват след плуване. Но до 85% от лосиона може да бъде премахнат при подсушаване на тялото с кърпа, потене и др. дейности.

Имайте предвид още, че отражението на слънчевите лъчи се засилва при някои фактори - сняг (85%), пясък (17%), вода (5%).

В най-голям риск от вредите на слънчевите лъчи са хората със светла кожа, лунички, бенки, червенокосите, русокосите, тези със светли очи.

Заключението на екипа от "Кингс колидж" е задължително да се ползват продукти със слънцезащитен фактор минимум 30.