Повишава се акцизът на бездимните цигари на 233 лв. вместо 152 лв. за килограм тютюн. Това реши бюджетната комисия с промени, гласувани на второ четене, в Закона за акцизите и данъчните складове.

С промените налогът на нагреваемите тютюневи изделия, ще бъде 40% от цената на акциза на обикновените. Сега ставката за бездимните цигари е 0,93 лв., а за обикновените цигари е 3,54 лв. След промените налогът ще се вдигне на 1,40 лв.

Това означава кутия бездимни цигари ще поскъпне до 6-6,50 лева. Първоначалното предложение беше да се изравни налогът на бездимните и обикновените цигари, което щеше да повиши драстично цената на нагреваемите тютюневи изделия.

"Предлагаме данъчната основа на бездимните цигари да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн", посочи шефката на бюджетната комисия и вносител на промените Менда Стоянова. Тя допълни, че увеличението се налага заради тенденцията да се увеличава потреблението на тези изделия и до края на годината се очаквало те да заемат 1,6% от пазара. 

Повишаването на акциза трябва да влезе в сила от 1 октомври 2018 г., предвиждат още промените, внесени от шефката на бюджетната комисия.

Наливната бира в опаковки над 5 литра няма да бъде облепяна с бандерол, както предвиждаше първоначалният вариант на законопроекта. Целта на текстовете беше да се осигури по-голям контрол на производителите на бира. В петък Стоянова внесе проект, с който оттегля предложението си. След комисията вносителката посочи, че към този момент и да са били гласувани промените, е нямало как те да бъдат изпълнени.