Германия разбра какво е това дефицит - бутилките за бира в страната свършиха, след като необичайната жега, продължаваща вече месеци, както и световното по футбол, повишиха рязко консумацията на бира в страната. Стигна се дори до там някои сортове бира да не се предлагат вече по магазините, тъй като пивоварите нямат достатъчно бутилки за стоката си. Пивоварна в Бохум пък се примоли на киентите си да връщат по-бързо празните бутилки, за да може да доставя продукта си по магазините.

„Въпреки че купуваме редовно нови празни бутилки, не смогваме на търсенето“, обявиха от фабриката за бира. Освен бирени бутилки дефицитна стока са и касите за бира, които повечето германци складират в мазетата си, докато са на почивка или докато намерят време да ги върнат обратно в магазините за алкохол. „Преди да заминете на почивка, моля ви, върнете касите и празните бутилки“, написа бохумската пивоварна във фейсбук.

Повечето пивовари не са разчитали на това че времето ще се задържи сухо и горещо вече над три месеца, обяснява Никлас Отер, издател на браншовото списание „Инсайд“. Германският Съюз на пивоварите потвърди, че ситуацията с бутилките е драматична.