Не може да се допускат хора до местата със заразата. Кристиян Вигенин от БСП, Десислава Танева от ГЕРБ и Бюрхан Абазов от ДПС изразиха несъгласието си с практиката граждани да присъстват в обекти в странджанските села.

По време на изслушването на земеделският министър Румен Порожанов всяка от парламентарните групи разполагаше с пет минути да зададе въпросите си.

„Никога не сме твърдели, че няма чума. Това, което искахме е да се публикуват протоколите и резултатите. Незнайно защо те бяха свалени от сайта на БАБХ, вероятно има несъответствия”, заяви Вигенин.

Според него размнаванията били несъществени – дължали се сигурно на разликата между декларираните животни от стопаните.

Мерките противоречат на закона за ветеринарномедицинската дейности. Никъде там не е предвидено унищожаване на всички стада в 3-килоемтровата зона, заяви Вигенин.

Ограничаване на движението в предпазната зона – такова нямаше, едва във вторник бе предприета такава мярка. Неправилно било извършено загробването на животните, според закона трябва да са на 2 метра под земята. В село Воден депутатът видял разнесени кости и вълна от животните.

„Това са предпоставки за допълнително разнасяне на заразата, не толкова хората, които пристигат там за подкрепа на баба Дора. Друг е въпросът защо изобщо са допуснати там”, заяви депутатът. И добави:

„Еврокомисарят Андрюкайтис заяви, че заразата може да стане само чрез контакт със заразено животно”

Бюрхан Абазов от ДПС припомни, че при другите заболявания при животните като птичия грип например „екшън нямаше”. Според него ситуацията с чумата е различна, защото координациония щаб не е сработил.

„Най-фаталното беше сигналът, който подадохте, че слагаме КПП на Старопланинските проходи”, каза депутатът.

Според него сигналът бил, че заболяването е изтървано и тръгвало към Северна България.

„Тази болест прекалено много я политизирахме, драматизирахме, което вреди”, каза той.

Според Кръстина Таскова от „Воля” било възможно щом стадото на баба Дора е спасено и други животни да не бъдат евтаназирани.

Десислава Танева от ГЕРБ, която е и председател на земеделската комисия, заяви, че няма да повтаря предишните въпроси. Отбеляза обаче пропуските в комуникацита в началото на ситуацията със заболяването.

„Такива епизоотии се получават все по-често при нас. От 2012 г. тя е трета такава”, припомни Танева.

Според нея при предишните случаи България се е справяла много добре, а ветеринарните специалисти у нас се ползвали с високо уважение заради експертизите им.

Танева също бе категорична, че е недопустимо допускането на хора на местата със зараза.