Хакери откраднаха личните данни на около 1.5 милиона души в Сингапур. Това са около 1/4 от населението, съобщиха властите, цитирани от Би Би Си.

Хакерите разбили защитата на правителствената база данни за здравеопазването. Става въпрос за умишлена, целенасочена и добре планирана атака, се казва в изявление на правителството.

Целевата група на престъпниците била хората, които са посещавали клиники между 1 май 2015 г. и 4 юли 2018 г.

Откраднатите данни включват имената и адресите, както и предписвани лекарства, но не и целите медицинските досиета, информира "Offnews.bg".

"Взета е информация за лекарствата, предписани на около 160 000 от пациентите", се казва в изявлението.

Не е установено подправяне на документи, нито за изтриване на такива. Не е установено да е извлечена информация за диагнози или епикризи.

Няма доказателства подобен пробив да е бил осъществен в друга публична ИТ система, засягаща здравеопазването.

Данните за министър-председателя Ли Сян Лун, включително информация за медикаментите, които са му били предписвани от извънболничната помощ, са били "специално и неколкократно атакувани". Ли Сян Лун два пъти се е лекувал от рак.

Проверката досега показва, че хакерите са влезли в системата през заразен с вирус компютър, принадлежащ на SingHealth - една от двете две големи правителствени институции в здравеопазването. Пробивът е станал между 27 юни и 4 юли.

SingHealth временно забрани на служителите си да сърфират в мрежата на всички 28,000 служебни компютри. Очаква се други институции в здравеопазването да направят същото.