Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2018/2019 година беше обявен днес. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

4248 новоприети студенти са се записали или са потвърдили специалността, в която са класирани на първия етап в СУ. За втория етап на класирането са приети още 1909 студенти.

Запълнени след първия етап на класирането в СУ са специалностите "Комуникационен мениджмънт", "Информационни системи", "Компютърни науки", "Скандинавистика", "Музикално медийни технологии и тонрежисура" и "Графичен дизайн".

От 18 до 20 юли, включително, класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

На 24 юли ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено от 25 до 27 юли, включително.

Днес беше обявен и първият етап на класирането за специалността "Медицина" в Софийския университет.

Класираните от този етап кандидати ще имат възможността да се запишат в специалността "Медицина", като не участват в следващите етапи. Ако не се запишат, губят придобитите студентски права и отпадат от следващите етапи на класирането. Записването на класираните е на 18 и 19 юли.

Вторият етап на класирането ще е на 22 юли. В него участват некласираните от първия етап кандидат-студенти. Записването ще е на 23 юли при следните възможности - кандидатите да се запишат в специалността "Медицина", като не участват в последния етап, или да не се запишат в специалността "Медицина", като губят придобитите студентски права и отпадат от последния етап на класирането. Третият етап на класирането е на 24 юли, а срокът за записването е от 25 до 27 юли. Резултатите от това класиране са окончателни.

7104 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище - в Софийския университет. 551 души са подали документи за класиране в специалността "Медицина".

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Психология". На второ място е "Комуникационен мениджмънт", една от новите бакалавърски програми на Софийския университет, обучението в която ще започне през следващата учебна година. Третото място, както и през миналата година, заема специалността "Публична администрация". На следващите места кандидатите са поставили специалностите "Компютърни науки", "Английска филология", "Софтуерно инженерство", "Социология", "Българска филология", "Информационни системи" и "Информатика".