Уорън Бъфет за пореден път дари немалка част от голямото си богатство за благотворителност. Легендарният инвеститор обяви късно в понеделник, че ще направи ежегодното си дарение в акции на Berkshire Hathaway на стойност 3.4 млрд. долара, според изявление на компанията, цитирано от CNN Money.
По традиция парите отиват във фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", както и в четири фондации, свързани със семейството на Бъфет: благотворителната организация на Бъфет, насочена към образованието, която носи името на покойната му съпруга Сюзън; Sherwood Foundation, която се председателства от дъщеря им; Фондацията Howard G. Buffett Foundation, която се ръководи от сина му; и фондация NoVo, ръководена от най-малкия син на Бъфет Питър и съпругата му Дженифър.

Заедно с дарението, обявено в понеделник, Бъфет вече е дал 31 млрд. долара за тези организации.

През 2006 г. Бъфет обяви плановете си постепенно в годините да дари за благотворителност всичките си акции в Berkshire. Оттогава той е пример за множество богати хора, които също се включват с дарения към инициативата му Giving Pledge.

Бъфет стартира инициативата заедно с Бил и Мелинда Гейтс през 2010 г. Тя насърчава милиардерите по света да даряват публично голяма част от богатството си за благотворителни цели.

Бъфет, чието богатство се оценява на повече от 82 милиарда долара според Forbes, е третият най-богат човек на планетата, след Гейтс и изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос, чието нетно богатство достигна 150 млрд. долара в понеделник.