Правителството на Куба започна да представя интернет за мобилни телефони на подбрани потребители. Целта е услугата да бъде достъпна в цялата страна до края на годината, информира "Ройтерс".

Журналистите от държавните медии са сред първите през тази година, които ще получат мобилен интернет, предоставян от държавната телекомуникационна компания. Това е част от кампания за по-голям достъп при новия президент Мигел Диас-Канел, който обяви, че ще засили икономиката и ще помогне на кубинците да защитят революцията.
Анализатори коментират, че по-широкият интернет достъп в крайна сметка ще отслаби контрола на правителството над информацията, достигаща до населението. Куба все още блокира достъпа до интернет страници на дисиденти.
Според журналисти в Куба това е радикална промяна.
Някои потребители, включително компании и посолства, ще могат да закупуват планове за мобилен интернет от декември, пише на сайта на кубинския оператор ETECSA.
От ETECSA подчертават, че до края на годината ще разширят достъпа до мобилен интернет до всичките си 5 милиона клиенти - почти половината от населението на Куба.
Документ от 2015 г. за интернет стратегията показва, че кубинското правителство планира да свърже най-малко половината от домовете до 2020 г. и 60% от телефоните.
Но цената може да се окаже като най-голямата пречка за мнозина. В момента на места в страната се таксува по 1 долар за 1 час интернет, а средната месечна такса е 30 долара.
Не е ясно колко ще плащат повечето кубинци за мобилен интернет, но ETECSA таксува компании и посолства по 45 долара за четири гигабайта интернет.