Винетките в България са най-евтините в Европа. Това заяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов по NOVA. Той уточни, че след въвеждането на електронна винетка за леките автомобили от  1-ви януари няма да се променя цената им, ще отпаднат стикерите, а при заплащане на електронна винетка, номерът на автомобила ще бъде въведен в електронна система, която ще следи за нарушители.

Освен това промените в Закона за пътищата предвиждат въвеждането на уикенд винетка, а цената й няма да надвишава 10 лв, обясни Глосов. 

„С промените в Закона за пътищата, се предвижда промяна в структурата на агенцията и създаване на специално звено, което ще поддържа тол системата и електроните винетки, и ще извършва контролни функции“, заяви инж. Глосов. 

По негови думи от началото на следващата година ще има трафик патрули.

„Очакват се значителни приходи от въвеждането на тол системата, и те ще бъдат изцяло за изграждане на нова пътна инфраструктура, за ремонт на съществуващата и за поддръжка на самата система“, подчерта инж. Глосов.

Той обясни, че през лятото няма да има ремонти по АМ „Тракия”, които да затрудняват трафика. „Ремонти има основно по АМ „Хемус”, но те ще продължат минимум година и половина, тъй като не е добро състоянието на съоръженията, които не са ремонтирани повече от 35-40 години, откакто са построени, и ремонтът им е наложителен“, категоричен е председателят на УС на АПИ.