Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) трябва да продължи да бъде силна, независима и важна институция, заяви днес прокурор Анка Журма, която ще поеме за шест месеца ръководството на антикорупционната служба, след като президентът Клаус Йоханис отстрани в понеделник Лаура Кодруца Ковеши от поста, предаде Аджерпрес.

"Благодаря на ръководството на Главна прокуратура, на главния прокурор, за подкрепата, която постоянно показват към НДБК и към мисията й да се бори с корупцията. Също така благодаря на Лаура Кодруца Кьовеши за цялата й дейност начело на НДБК. НДБК е както част от румънската съдебна система, така и национален антикорупционен орган в смисъла на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Следователно НДБК има голяма отговорност при изпълнението на мандата, който законът й поверява, а именно борбата срещу корупцията", изтъкна тя.

Журма, която е била главен прокурор на Службата за международно сътрудничество в рамките на НДБК и съветник на главния прокурор на НДБК, подчерта, че "НДБК трябва да продължи да бъде силна, независима и важна институция дотогава, докато Румъния се сблъсква с явлението корупция". Тя обеща да осигури "балансирано ръководство", докато заема поста главен прокурор на НДБК. "Даваме пълен приоритет на спазването на процедурните норми, европейските и международни стандарти и фундаменталните права на гражданите", посочи Журма, която днес поема ръководството на службата, предаде БТА.

От своя страна главният прокурор Аугустин Лазар увери, че "антикорупционната борба ще продължи с твърдост" и че Анка Журма е подходящата личност за този пост. "Тя е прокурор с голям опит, прокурор с много добра професионална подготовка (. . .) и личност, която се радва на доверие във вътрешен и международен план", посочи Лазар.