Бургас ще се превърне в столица на киното на страните от Черноморския регион

От 20-ти до 27-ми юли Бургас отново ще бъде домакин на третия Международен филмов фестивал Бургас. Носители на редица престижни филмови награди ще присъстват лично и ще провокират публиката с последните си филмови творби. Тазгодишната селекция на фестивала ще бъде отбелязана с над 30 заглавия от страните от региона и ще даде ход на традиционната филмова панорама, представяща членовете на международното жури.

Сред акцентите са заглавия като Безкрайната градина (България, Галин Стоев); Синът на София (Гърция, Елени Псику), обрал редица престижни филмови награди, като Трайбека и др.; Стремглаво (Украйна, Марина Степанска); Гостът (Турция, Андач Хазнедароглу); Зер (Турция, Казим Йоз) и 8''19 (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната програма. В документалната селекция ще видим: Не на място (Турция/Белгия, Волкан Уче); През тялото ѝ (Гърция, Захариас Мавроеиди); Хармония (Англия/Русия, Фредерик Пакстън); В (инто) нацията на голямата Одеса (Украйна, Александър Брунковски), Jam session (България, Борислав Колев), Живот понякога (Турция, Чем Хакверди). Късометражната селекция отново поставя фокуса си върху млади режисьори с бъдеще, носители на награди от международни фестивали.

Международно жури в екип: Христо Илиев-Чарли; Анна Горанова; Пипо Медзапеза; Вано Бурдули; Павел Кита и Педро Фернандес Дуарте ще избере победителите в категориите за най-добър игрален, документален и късометражен филм, а зрителите отново ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда - тази на публиката.

За пръв път официален партньор на Международен филмов фестивал Бургас ще бъде Ню Бояна Филм. Най-голямото студио на Балканите ще връчи на победителя в категорията най-добър пълнометражен филм наградата "Дани Лернер" в размер на 10 000 евро под формата услуги. Спечелилият приза ще може да го използва за своя следващ пълнометражен проект.

Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски режисьори, които лично ще разкажат повече на живо - инициатива, имаща за цел да се превърне в неизменна част от фестивала и да прерасне в трибуна на бургаските творци.

Сред съпътстващата програма на фестивала се очакват и много други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се проведе на остров "Света Анастасия" с водещия български сценарист Симеон Венциславов, получил международно признание с филмите "Посоки" и "Ага" и познат от предаването "Ръкописът" по БНТ.

Любителите на късия разказ ще имат възможност да присъстват лично на срещата с Георги Господинов, който ще гостува с четене и разговор за новата си книга "Всичките наши тела". Събититето ще се проведе на 26 юли от 19 ч. в Гранд Хотел и СПА Приморец / Grand Hotel & SPA Primoretz.

За първи път в Бургас със своя самостоятелна изложба ще гостува Bataki Studio в лицето на тандема Мария и Христо Дачеви. В специално създадената за фестивала експозиция, озаглавена "Магията на киното в миниатюри", ще бъде представено по изключително креативен начин киното зад кадър и магията му в детайл. Изложбата ще бъде открита на 17 юли и ще продължи до края на месеца в галерия "Г. Баев".

Организаторите на BIFF вярват, че третото издание на фестивала ще затвърди наложената от тях концепция за превръщане на Бургас в пресечна точка на съвременни кинодейци и любители на седмото изкуство и ще отреди на града достойно място на световната филмова карта.