Европейският съюз предупреди американския президент Доналд Тръмп, че Европа е неговият стратегически партньор, а не Русия.

Ден преди срещата на върха на НАТО и седмица преди разговорите на Тръмп с руския президент Владимир Путин, президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че "винаги е добре да се знае кой ти е стратегически партньор и кой ти е стратегически проблем“.

Туск изрази възмущение от "почти ежедневните“ критики на американския президент, че ЕС не харчи достатъчно за сигурност, оставяйки на САЩ сам да се грижи за европейската сигурност и каза, че САЩ не е имал и няма по-добър съюзник от ЕС.

"Европейският съюз харчи за оръжие много повече от Русия и толкова, колкото Китай и това е инвестиция в общата ни отбрана и сигурност, което не може да се каже със сигурност за руските и китайските разходи“, заяви Туск по време на церемония за подписването на декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО в Брюксел.

Президентът на Съвета добави, че "парите са важни, но солидарността е по-важна“ и припомни, че именно Европа първа отвърна на молбата за помощ на САЩ след терористичните атаки на 11 септември и че европейските войници са се били рамо до рамо с американските в Афганистан, губейки 817 живота след тях.

"Скъпа Америка, уважавай съюзниците си, защото те не са много“, каза още Туск. Той призова президентът Тръмп да помни кои са му съюзниците, както на срещата на НАТО, така и "още повече, когато се срещате с президента Путин в Хелзинки“.

Часове преди пристигането на президента Тръмп в Брюксел, където той ще участва в започващата утре среща на върха на НАТО, ЕС и Пакта се врекоха да разширят сътрудничеството помежду си, за да гарантират сигурността на европейците, ако Тръм изпълни заканата си да остави Европа да се брани сама.

С декларацията ЕС и Алиансът се заричат да задълбочат и разширят съвместните си дейности извън досегашното съдействие в операциите срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море, кибер и хибридните заплахи.

ЕС и НАТО си обещаха "бърз напредък“ и в военната мобилност на жива сила и въоръжение, борбата с тероризма, както и подкрепа за сигурността на съседите на ЕС от Изток и от Юг, откъдето идват основните заплахи за сигурността на Европа.

От своя страна ЕС, се ангажира да инвестира повече в отбрана, чрез новите инициативи ПЕСКО и Европейският отбранителен фонд, чрез които съвместно ще разработва, купува и ползва оръжия и друго оборудване за целите на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни, че след напускането на Великобритания на ЕС през март догодина, 80% от разходите за отбрана в Пакта ще идват от страни, които не са част от Европейския съюз. В момента само 8 от еврочленките изпълняват ангажимента си към НАТО да харчат поне 2% от БВП за отбрана. България не е сред тях.