Рибата в Европа свършва, предупреди природозащитната организация WWF, позовавайки се на доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Той показва, че около 33% от световните запаси на риба са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята. Според ЕК 41% от рибните запаси в Атлантическия океан са подложени на прекомерен улов и 88% - в Средиземно море.

Европа потребява много повече морска храна, отколкото може да улови в своите води или да отгледа в рибни ферми. Към днешна дата Европа вече е изконсумирала запасите си от риба за годината и започва да разчита само на внос на риба и рибни продукти, за да посрещне потребителското търсене. През 2018 г. Европейският ден на рибната зависимост настъпва с около месец по-рано, отколкото през 2000 г. Преди тридесет години пък Европа можеше да задоволи търсенето на риба от домашни води до септември и дори октомври, припомня WWF.

Европейските държави, в които консумират най-много риба на глава от населението са: Португалия (55.3 кг.), Испания (46.2 кг.), Литва (44.7 кг.), Франция (34.4 кг.) и Швеция (33.2 кг.). Заедно тези пет страни представляват около 1/3 от потреблението на риба в ЕС. Всеки европейски гражданин консумира средно 22,7 кг. морски продукти всяка година.

Държавите, които произвеждат толкова или повече, отколкото консумират, се считат за автономни (например Хърватия, Холандия, Ирландия).

Но има и страни, в които Денят на зависимостта от риба идва много по-рано: Австрия (17 януари), Словения (15 февруари), Словакия (18 февруари), Румъния (29 февруари), Белгия, Италия (6 април), Португалия (5 май), Германия (4 май), Испания (26 май) и други.

Развиващите се страни са основен износител на риба за ЕС. За над 800 милиона души по света тя е източник на храна, доходи и начин на живот, обвързан с рибарство или производство на риба.

Трябва да обърнем световните политики, нужди и потребление в устойчива посока, ако не искаме разнообразието на риба да изчезне, предупреждава природозащитната организация WWF.