С голямо тържество в Новград честваха 150-ата годишнина от слизането на българския бряг на Дунав на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
На площада в селото празникът откри танцов ансамбъл "Българе", който изпълни фрагменти от спектакъла "Това е България!". Звучаха също песни и танци на самодейните групи към читалище "Христо Ботев", както и детски изпълнения на таланти от селото. 
Слово за подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа произнесе кметът на Ценово д-р Петър Петров, който откри тържествената заря-проверка. Ритуалът изпълниха войници от националния военен университет "Васил Левски" и участници в клуб "Традиция".
Сред гостите, които почетоха подвига на четниците и двамата войводи, бяха депутатите Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Искрен Веселинов, зам.-областният управител Валентин Колев, шефът на националната служба по заетост Драгомир Николов, кметове, както и представители на побратимените общини в Румъния. 
Специални награди от името на кмета на Ценово получиха шампионът по планинско колоездене Йордан Анчев и носителят на много отличия от фолклорни конкурси Бранимир Каралашев. 
В чест на подвига на четниците празнична заря огря небето над Новград, а накрая всички спазиха традицията и се уловиха на голямо хоро, което се изви на площада пред читалището.