Двойката, открита в критично състояние в събота вечерта в дома им в Еймсбъри, на десетина километра от Солсбъри, е била изложена на нервнопаралитичния агент "Новичок", съобщи британската полиция, цитирана от световните агенции.

Става въпрос за произведеното в СССР отровно вещество, използвано при атаката срещу бившия двоен руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, припомня Ройтерс. 

Според британската полиция обаче няма разузнавателни данни двойката да е нападната умишлено. Нищо в биографиите на пострадалите Чарли Роули и Доун Стърджис не предполага те да са били цел на атака. Все още не се знае как е било пренесено нервнопаралитичното вещество, допълниха силите на реда. 

"Не сме в състояние да кажем дали нервнопаралитичното вещество е от същата доза, на която са били изложени Скрипал. Очевидно е, че една от разследваните версии е връзка между двете разследвания", заяви Нийл Бейсу от отдела за борба с тероризма.

Говорител на британския пемиер Тереза Мей добави, че кабинетът възприема случая изключително сериозно и вече е обсъден на заседание на комисията за реагиране в кризисни ситуации.

Полицията е обкръжила поне пет различни места, включително парк и имот в Солзбъри, както и аптека и баптистки център в Еймсбъри. Двамата пострадали се лекуват в местната болница в Солзбъри, където седмици наред лекарите се бориха за живота на Скрипал. Първоначално се е смятало, че Роули и Стърджис са взели свръхдоза хероин или крек.