Пентагонът може да изтегли военните си от Германия

Разполагане на модернизирани атомни бомби в европейски военни бази възнамеряват да предложат САЩ на срещата на НАТО на 11 и 12 юли. Това твърди РИА Новости, като се позова на дипломатически източник.

Според руската медия става дума за трансформация на американските тактически атомни бомби B61-12, които от 60-те години са разположени в Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция, като те ще бъдат оборудвани с GPS навигация.

По оценки на Комисията по бюджета към Конгреса на САЩ Вашингтон планира да похарчи $ 25 млрд. за 30 години за модернизация на тактическите ядрени сили.

През юни военновъздушните сили на САЩ проведоха първите изпитания на новата управляема атомна бомба B61-12. За целта бяха използвани стратегическите невидими бомбардировачи B-2 Spirit. Очаква се първата партида B61-12 да влезе в експлоатация през 2020 г.

Междувременно президентът на САЩ не спира с критиките си срещу съюзниците от НАТО, които давали прекалено малко за отбрана. На срещата в Брюксел Доналд Тръмп щял да предупреди, че САЩ не могат да са прасенцето касичка на света.

По този повод администрацията на Тръмп обмисля изтеглянето на въоръжените сили от Германия и дислоцирането им в друга натовска страна, пише “Ню Йорк таймс”. В Германия са разположени 35 000 американски военнослужещи. Тръмп намекнал, че може да избере нов основен стратегически партньор на САЩ в Европа - Франция.

US сенатори: Русия и лично Путин са се намесили в изборите от 2016 г.

Русия и лично президентът Владимир Путин са се намесили в президентските избори в САЩ от 2016 г., за да помогнат на Доналд Тръмп да ги спечели. Това се казва в доклад на американски сенатори от двете основни партии, предаде ДПА.

“Руските усилия са били обхватни и високоусъвършенствани, а целите им са били да се подкопае доверието в демократичния процес, да се навреди на държавния секретар (Хилари) Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп”, заяви зам.-шефът на комисията Марк Уорнър. Русия е използвала кибероперации и пропаганда в преследване на целите си, се добавя в документа. Тези дейности преди изборния ден през 2016 г. са “съществена ескалация в дългата история на руски опити за намеса във вътрешната политика на САЩ”, посочват сенаторите.