С всяка продадена кутия бездимни цигари данъкоплатците дотират производителя им с 2,50 лева. А държавата губи от акциз около 30 млн. лева годишно. Това заяви шефът на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с готвения нов по-висок акциз на бездимните цигари от 1 октомври т.г. Депутатите от управляващата коалиция ГЕРБ и Обединените патриоти са решили да вдигнат акциза върху стиковете, които позволяват пушене чрез загряване, а не горене. 

„Промяната е в името на бюджета, бездимните цигари са нов продукт, но за наша изненада ръстът им на пазара е много бърз. За януари-май 2018 г. спрямо същия период на миналата година има 50 на сто увеличение на потребление на този тип цигари. Очаква се до края на годината да достигнат 1,6 на сто общото количество употребявани цигари в България“, обясни предлаганите промени  Стоянова в ефира на БНТ.

Какво означава това за бюджета? Събираният акциз върху цигарите е косвен данък, които може да бъде променян през годината. Агресивната политика на производителя на нагреваемите тютюневи изделия води до загуба за бюджета. За сравнение от една от най-масовите кутия цигари на пазара на цена 5,50 лева в бюджета отиват 3,50 лева директно. Но от една кутия бездимни нагреваеми изделия отново на цена 5,50 лева като акциз се внася 0,93 лева. Така разликата от 2,50 лева се губи и се дотира от страна на всички данъкоплатци. Сметката на бюджетаря в парламента е, че на годината държавата губи по 30 млн. лева, ако се вдигне акцизът в бюджета ще влязат до края на годината между 10 и 12 млн. лева.

„Аз съм лобист за пълненето на бюджета. Не съм съгласна като непушач да дотирам една шепа хора, пушещи бездимни цигари“, отговори в Стоянова в друго включване за бТВ, попитана дали зад предложението на депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти има скрит лобизъм. Според Стоянова цената на бездимните папироси няма да скочи до сумата от 10 лева, а максимум за 7-8 лева.  

В мотивите не е посочено вредното въздействие на бездимните цигари, защото това е работата на здравните власти, а не депутатите, каза Стоянова в отговор на въпроса, че тези цигари са може би по-безвредни и трябва да се запази акциза им.