Уникална цилиндрова глава, която ще позволи конструирането на бензинов двигател с непостигана досега комбинация от технически параметри, е разработена от екип инженери на "Монтюпе"-Русе с ръководител Владимир Владимиров. Това стана ясно в петък при представянето на проект по програма "Иновации и конкурентоспособност", с помощта на който продуктът ще влезе в производство.
"Тоблеронът", наречен така заради формата, наподобяваща известния шоколад, ще се използва във всички заводи на компанията за марките "Даймлер", "Мерцедес", "Рено", "Нисан" и "Дачия". Двигателят ще има обем само 1,33 литра, които обаче ще позволят да се постигне мощност от 117 конски сили. Показателите са постигнати благодарение на уникална сплав с изключително висока еластична издръжливост. Предвижда се производството да започне в края на август, като планираният обем е 600 000 цилиндрови глави годишно.
Иновативната цилиндрова глава ще позволи новите двигатели да отговарят на най-високите настоящи и бъдещи еконорми Euro 6 и Euro 7. Поради по-малките си размери и тегло ще се намали и количеството алуминий, влаган в нея.
Проектът, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, е на обща стойност 2 999 861,00 лева, от които 1 274 940,92 лева европейско и 224 989,58 лева национално съфинансиране. Изпълнението му ще доведе до внедряването на иновативен продукт със значителен потенциал за успешна реализация изцяло на международния автомобилостроителен пазар.