Лидерът на "Атака" и коалиционен партньор на управляващата ГЕРБ Волен Сидеров, който неведнъж е заявявал, че Крим не е анексиран или окупиран от Москва -  в разрез с официалната позиция на ГЕРБ и на партньорите на страната от ЕС и САЩ, в неделя отиде по-далеч с индиректен призив към София да признае присъединяването на полуострова към Руската федерация.

"Ако сега ние признаем Крим, ще бъдем първите и ще почнем да търгуваме, а там искат всичко", заяви той пред  Нова телевизия.

"Защо да не бъдем ние, а да оставим германски, френски, белгийски и други фирми да стъпят там", аргументира се Сидеров. Той заяви, че е готов да се обзаложи с "Цветанов и други подобни, като като него, че ще кажат – да, беше прав за Крим, защото Крим няма да се върне повече в Украйна".

"Крим ще си остане руски и тогава какво да направим пред обективната реалност, освен да я признаем?, попита Сидеров.

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. в нарушение на международното законодателство. Европейският съюз и САЩ въведоха санкции срещу руски лица и компании имащи пръст в операцията, които действат и днес.

Коментарът на Сидеров дойде след като бе попитан "има ли дуплика" на изказване на председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, който в събота след междупарламентарно заседание Европейски парламент - Конгрес на САЩ каза, че Русия и Китай са заплаха за мира.

"Аз винаги съм казвал, че съм готов да направя неделно училище, да изнасям лекции. Готов съм на господин Цветанов да му обясня, защо не се говори така и каква е вредата за България, не за Русия и Китай, сещайте се на тях колко им пука", посочи Сидеров. Той определи думите на Цветанов като "груба политическа грешка и дипломатически гаф", но защити себе си за отправяните нападки срещу САЩ, които не били същото.

"Такива думи не се говорят от председател на управляващата партия в парламента", каза Сидеров.

"Радвам се, че след толкова години в българската политика направих една школа. Сега виждам, че лидерите на най-голямата дясна и най-голямата лява партия говорят тези, които аз съм излагал през годините", каза още Сидеров за коментарите на премиера Бойко Борисов по повод мигрантската криза.

"Миналата седмица лидерката на опозицията критикуваше правителството защо не взима повече мерки за мигранти. През 2013-2014-та аз предлагах същото, имаше техен премиер – Орешарски. Предлагах затваряне на границата. Сега го чувам от премиера същото нещо. Е, след 5-6 години закъснение, но пак се чува. Това е добре, защото най-после България изразява на глас това, което е нейният интерес. Чувам от премиера нещо, което преди години щеше да е наречено национализъм, шовинизъм", каза Сидеров. 

Той коментира още, че формирането на мигрантски центрове извън ЕС вече е технически въпрос, който трябва да се реши на формата Съвет на върха.

"Идеята на Борисов е много добра. Извън, а не вътре да ни карат да построим общежития. А навън, защото да подчертая, това са незаконни, това са нарушители. Още го има в Наказателния кодекс, да припомня. Оттук нататък, ако започне да се прилага това ще е една спирачка, защото не са прекратени нещата. Не е свършила тази амбиция на големите империи, да слагат ръка на територии и да разбъркват цели проблеми”, заяви Сидеров.