Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията, след продължили над 10 часа преговори в Брюксел, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Европа ще отпусне повече средства за справяне с миграцията - това решиха лидерите на 28-те.

"Лидерите на 28-те страни от ЕС се споразумяха по заключителния документ от срещата на върха, включително за миграцията", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Министър-председателят на Люксембург Хавиер Бетелсъщо потвърди новината, заявявайки: “Постигнахме споразумение за миграцията“.

"Италия вече не е сама след тази среща", каза италианският премиер Джузепе Конте, който първоначално блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха по всички теми от дневния ред заради разногласия по решаването на миграционната криза. Той отбеляза, че Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

Конте каза, че Италия не е притисната спешно да вземе това решение, допълва Ройтерс.

Конте съобщи, че ЕС е поел ангажимент за финансиране на фонд за помощ на африканските страни, предаде ТАСС. Това бе едно от исканията на Рим към ЕС. Конте заяви и, че лидерите на ЕС са се договорили да реформират Дъблинското споразумение за мигрантите.

"Установява се нов всеобхватен принцип за оказване на прием и спасяване на мигрантите. И се признава главния принцип - всеки пристигнал в Италия пристига в Европа", каза Конте.

Той приветства това, че в постигнатото споразумение се предвижда интегриран подход, както Италия е искала и че Европа ще е по-отговорна и по-солидарна, допълва Франс прес.

Конте каза, че Италия е доволна от изхода от срещата и призна, че преговорите са били дълги.

Относно операциите за спасяване на мигранти Конте каза, че сега те почиват на принципа на разделяне на отговорността и ще бъдат координирани от страните съвместно.

Германският канцлер Ангела Меркел уточни, че пристигащите в Европа мигранти няма сами да избират в коя страна да останат. Тя добави, че 28-те искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба “Фронтекс” и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

"Като цяло, след интензивна дискусия върху най-предизвикателната тема за Европейския съюз - миграцията, е добър сигнал, че се споразумяхме с общ текст“, коментира Ангела Меркел.

"Но, все още имаме много работа за вършене, за да обединим различните си възгледи“, добави тя.

Меркел приветства постигнатото споразумение на срещата на върха, предаде ДПА. Тя обаче отбеляза, че има още работа за вършене по пътя на единната система за предоставяне на убежище в съюза.

"Но аз съм оптимист след днес, че ние можем действително да продължим с работата", каза Меркел.

Тя съобщи, че европейските лидери са се споразумели за по-строги проверки на движението на кандидатите за убежище в пределите на ЕС. Меркел заяви, че е ясно, че всеки трябва да се придържа към правилата и че нито един кандидат за убежище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за защита.

"Победи европейското сътрудничество", отбеляза френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала. "Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Ние трябва да успеем да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", добави той.

Продължаващи санкции срещу Русия 

Лидерите на ЕС се споразумяха тази сутрин и да продължат икономическите санкции срещу Русия с шест месеца, до края на януари 2019 г., заради анексирането на украинския полуостров Крим и подкрепата ѝ за бунтовниците, сражаващи се с правителствените войски в източна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позовава на официален европейски представител.

Санкциите са наложени на руски банки, отбранителни фирми и петролни компании и забраняват на европейците да правят финансови инвестиции в Русия. Те бяха наложени през лятото на 2014 г., в разгара на кризата в Украйна, няколко месеца след като Русия анексира Крим и проруските бунтовници предприеха настъпление в източна Украйна.

Освен това ЕС наложи санкции на близо 150 души, включително приближени на руския президент Владимир Путин. Техните авоари в европейски банки са блокирани и те нямат право на визи за ЕС.