Полицаите не ходят не само в Ботевград, но и в кв. "Овча купел" в столицата за силен шум. Това е показателно за процесите в българското общество, в които живеят наши ромски съграждани. За тях законите не важат и могат да си правят каквото си поискат.

Това заяви Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в ефира на Нова тв по повод напрежението между роми и полицаи в Ботевград на 24 юни вечерта. Той акцентира и че полицаите трябва да използват своите оръжия с всичките им помощни средства - палки и гумени куршуми.

Той даде пример със САЩ, където ако се случи нещо подобно, съдебните медици ще съберат няколко трупа след това, а полицаите, които са участвали, ще бъдат наградени.

Според Джамбазки ситуации като тази в Ботевград не трябва да се случват в нито една държава. "Нападнеш ли полицаи във всяка една държава, рискуваш да умреш. Полицаите трябва да използват своите оръжия и ние ще ги подкрепим", категорично заяви Джамбазки.

Мерките, които трябва да се вземат, са в наредбите за правоохранителните и правораздателните органи. На първо място трябва да се направят единни стандарти в обучението и екипировката на българските полицаи. Повечето носят пистолет "Макаров", а това е много остаряло оръжие, каза още той.

Аз лично заставам зад служителите и ако бяха използвали оръжията си, аз щях да ги подкрепя. Полицаите трябва да използват своите оръжия. Джамбазки настоя циганите да спазват правилата.

По темата за пакета "Макрон", евродепутатът отбеляза, че няма победа. В сряда ще се гласуват трите пакета за мобилност в ЕП. Вкарани са 5 български предложения, които са важни - желанието е за отмяна на компромис номер 5, който засяга връщането на камионите, който е най-голям проблем.

"Дали ще минат тези пакети, малко съм скептично настроен", каза още Джамбазки и добави, че за България е задължително да се проточва доколкото се може повече обсъждането.

По темата за миграцията към Европа, според Джамбазки най-големият проблем не е войната в Сирия, която по думите му скоро ще спре, а миграцията от Африка, за която носят вина Франция и Англия и дори Германия заради дългогодишната си колониална политика.

Джамбазки определи Макрон като лицемер, който ни учи на солидарност, но поиска Франция да си плати сметката за своята политика.

Запитан ще има ли някаква промяна след изборите в Турция, Джамбазки изтъкна, че с тази победа турският президент става все по едноличен и върви към своя султанат така, както си го е намислил. Според Джамбазки Реджеп Ердоган ще води агресивна политика, която няма да доведе до нищо добро.

Отношението към Турция е една от темите, които ще бъдат обсъдени като заплаха за мира на Балканите и като пряка заплаха за България.