Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че ромите от Ботевград лъжат за използването на сачми и куршуми от страна на полицаите при нападението над униформените в събота вечер.

Тогава ромите потрошиха с камъни, буркани и дървета служебните автомобили на полицаи, изпратени на адреса по сигнал за силна музика.

От МВР пуснаха клип от охранителна камера, заснела случващото се, но циганите се оплакаха от насилие и обявиха, че клипът е манипулиран и от него са изрязани кадрите, на които полицаите стрелят по тях. Според тях, униформените са действали като мафиоти.

Жена от квартала твърди, че са стреляли по нея, когато е била на балкона на петия етаж и още има сачми в лицето. Не били извадени всички, защото е бременна.

"Полицаите са реагирали агресивно и са стреляли по невинни хора. Може да сме цигани, но не сме неграмотни, Тези хора имат права. Ще искаме пълно разследване на случая и да се установят виновните полицаи, които са стреляли по невинни хора. Ще настояваме прокуратурата да установи полицаите, които са превишили правомощията си", заяви Илия Илиев от партия "Дром" пред бТВ.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов обаче каза, че стрелба по ромите не е имало.

"Изричането на неистини от тази етническа група е маниер – никакви сачми и куршуми не са използвани", обяви зам.-министърът. Според него по-скоро е грешка, че в тази ситуация не са използвани гумени куршуми и палки. "В тази държава има закони… Трябва да спрем с този псевдолиберализъм", коментира Балабанов.

Той призова всички служители на МВР да използват законите и правомощията, които са им дадени, за да може да се противодейства на такива агресивни групи.

Заместник-вътрешният министър каза, че от ведомството застават зад действията на полицаите в Ботевград и ще им го каже лично.

Според него трябва да има законови промени и МВР да може служебно да защитава полицаи при дела срещу тях, а не да им се налага сами да си търсят адвокати.