Заради 15 огнища на африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния, на граничните контролно-пропускателни пунктове Кардам и Дуранкулак се засилва контролната дейност – стана ясно на заседание на Областната епизиотична комисия-Добрич. На границата ще охраняват и инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните, които заедно с „Гранична полиция”, „Полиция”, Митници” и други органи, ще конфискуват внесено свинско месо и колбаси от него от Румъния и Унгария. Ще се претърсва и личния багаж на пътниците, защото се забранява и вносът на месо за лична консумация..

В момента у нас няма огнище на африканска чума по свинете – каза д-р Анелия Андонова, директор на Областната агенция за безопасност на храните. „При наличие на проблеми, ще се преминава и към дезикфекциране на транспортни средства на границата” – добави тя. От областната агенция ще провеждат срещи със свинепроизводители и ловци, за да разяснят симптомите на болестта. „За тази болест няма открито лечение, тя напада млади и стари животни и резултатът е смъртност” – каза д-р Борислав Каменов. „Разпространението й става чрез битови отпадъци, изхранване на животните с кухненски отпадъци и чрез дивите животни, които имат както движение през границата и влизат от Румъния, така и вътрешно движение” -обявиха лекарите. „Опасността е голяма” – алармираха още веднъж те.

Общините да предприемат действия за извършване на дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи с цел недопускане разпространението на заразата чрез кърлежи, комари и други насекоми. Предложено бе още въвеждането приоритетно на контрол на моторни превозни следства за превоз на животни без документи, забрана за въвеждане на територията на област Добрич от държави членки на ЕС и от трети страни на свинско месо и суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация. Общините трябва да определят терени за загробване на умрели животни до 4 юли – реши Областната епизоотична комисия.

На територията на област Добрич има няколко големи свиневъдни ферми, информира д-р Каменов. Най-голяма е фермата в село Козлодуйци, община Добричка, където се отглеждат 45 хил. свине, в село Дъбовик, община Генерал Тошево – 12 хил. прасета за угояване, село Къпиново, община Генерал Тошево – две ферми за свине майки, всяка с по 720 броя животни, и в съседство се намира още една ферма за отглеждане на малки прасенца с 6 хил. броя животни. Освен големите обекти има и няколко ферми с по-малък брой животни – две ферми в село Ловчанци, община Добричка, с 1240 броя животни и един обект в село Карапелит, община Добричка с капацитет 900 прасета. На спешни срещи с тях ще се говори за за дезинфекция на обектите и за това огражданенията да са изправни – каза още д-р Каменов. Той съобщи, че е направена карта на движението но дивите прасета в област Добрич от Тулча, през Силистра. Според нея, невралгичните пунктове са местна група диви прасета в района на село Житница, трасе село Батово-село Нова Камена, което дивите прасета могат да пробягат и с 90 км/ч.