Бум на варицела и скарлатина отбелязват епидемиолозите в страната, показват данни на регионалните здравни инспекции.

Макар и заболяването да се проявява целогодишно, сборните групи в детските градини и заниженият санитарен контрол определено допринасят за нарастналия брой на инфектираните, съобщиха педиатри. Обикновено, при шарките има леко покачване на заболеваемостт през пролетта, поясниха те.

В детските инфекциозни отделения преобладават пациентите с варицела и скарлатина, по-малко са тези с паротит.

Най-много са заразените в София, Варна и Пловдив.

От общо 132 дихателни инфекции, регистрирани в Столичната регионална здравна инспекция в София за петте работни дни на миналата седмица, 88 са с шарка. 74 са случаите на варицела, със скарлатина са регистрирани 12, а 2 други с паротит. За същото време във Варна случаите на скарлатина са 27, а тези с варицела – 31. В Пловдив само до преди две седмици заразите са били най-много – 60 случая на варицела и в от скарлатина. Прези последните седем дни обаче те са започнали да намаляват, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Там те вече са съответно 39 и 13.

Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната. Педиатри предполагат, че една от причините са сборните групи в детските ясли и градини през лятото, където според тях санитарният контрол не е достатъчен. Към причините е и тази, че в страната ни няма ваксина срещу варицела, тъй като медикаментът не е регистриран.

В Европейския съюз тя е залегнала в имунизационните календари. Нашата страна е единствената държава в ЕС, в която ваксината не е регистрирана.

Родителите обаче не могат да я внесат за децата си от Гърция, Румъния и дори от Македония, където тя се продава. Ваксината е жива и е на специален транспортен режим, коментира доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в Инфекциозната болница в София. Слагат се две дози и педиатри не биха се наели да я поставят, след като не са наясно как тя е доставена и съхранявана. Между 30 000 и 40 000 пипват болестта у нас всяка година. Повечето от тях са децата. Усложненията до които може да се достигне при неправилно лечение са варицелен енцефалит в мозъка, от какъвто почина момченце през зимата и редица белодробни заболявания, включително и вътрешни абцеси.

Напълно възможно е ваксината срещу варицела да залегне в имунизационния календар в България от следващата година, каза преди броени дни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.