Съветът на Европейския съюз прие днес директива, с която минималната стандартна ставка от 15% става постоянен елемент от нова ДДС система, съобщават от пресслужбата на Съвета. Минималната стандартна ставка предотвратява прекомерните разлики в ДДС ставките в различните страни членки на ЕС.

Това премахва риска от нарушаване на конкуренцията чрез по-ниски ставки по ДДС, които биха повлияли на трансграничното пазаруване и търговия. Минималната стандартна ставка от 15% се поддържа временно, откакто правилата за ДДС за единния пазар на ЕС бяха за пръв път приложени през 1993 г. Тя бе последно удължена през май 2016 г. с период от 2 години, който изтече на 31 декември 2017 г.

„Това ще помогне да се запазят работни места и да се стимулира растежът в ЕС. Щастлив съм, че колегите подкрепиха тази мярка днес и пожелавам успех, когато започнем да обсъждаме окончателната система на ДДС в ЕС“, това каза финансовият министър Владислав Горанов, който днес за последно беше председател на ЕКОФИН.

В същото време в момента се обсъждат предложения, целящи да заменят сегашните „преходни“ ДДС споразумения с окончателна ДДС система и реформирането на ставките. Комисията представи предложенията през януари и март 2018 г.

Директивата е била приета на среща на Икономическия и финансов съвет без обсъждания.

На заседанието днес Съветът е договорил и мерки за укрепване на административното сътрудничество с цел подобряване борбата с измами с ДДС.

„Искам да поздравя държавите членки за съгласуваните мерки за борба с измамите с ДДС. Това е важно не само защото българското председателство на Съвета на ЕС го беше поставил за свой приоритет. Когато мерките бъдат наложени, борбата с измамите ще бъде по-ефективна. Данъчните системи в целия ЕС годишно губят между 150 и 160 млрд. евро заради недостатъчни мерки в системата, включително злоупотреби“, коментира Горанов на пресконференция след заседанието на ЕКОФИН днес.

Предложените регулации адресират най-разпространените форми на трансгранични измами. Целта им е да подобрят обмена и анализа на информация, споделяни между данъчните администрации и правоприлагащите органи на страните членки, както и да заздравят Eurofisc - мрежа от национални данъчни представители за обмяна на информация по измами с ДДС.