НАСА и Офисът по научни и технологични политики (OSTP) представиха своя официален план за защита на земята от астероиди. Той е в 23 страници и беше публикуван от сайта на Белия дом.

Планът включва стратегия за готовност за реакция, предварителна подготовка и план за действие с няколко цели. Сред тях е допълнителното усъвършенстване на системите за откриване на близки до Земята обекти.

НАСА смята, че вече е открила и анализирала успешно всички големи астероиди, които могат да унищожат живота на Земята при сблъсък и нито един от тях не представлява риск. Въпреки това агенцията обръща внимание и на опасността от по-малките астероиди. Те може да не унищожат целия живот на планетата, но могат да нанесат значителни щети на по-малки региони и са много трудни за засичане.

Агенцията дава за пример астероида над Тунгуска, който се взриви в небето през 1908 г. Обектът е миниатюрен за космическите мащаби, между 40 и 60 метра в диаметър, но въпреки това е изравнил над 2000 кв. км. гора. НАСА изчислява, че има над 300 000 обекта, които са по-големи от 40 метра и могат да бъдат опасни за Земята.

В момента обаче чисто технически е много трудно тези обекти да бъдат открити достатъчно рано, за да може да се вземат някакви мерки или населението в рисковия район да бъде подготвено. Затова в плана си агенцията предвижда да разработи подобрена система и модел, която да може да открива астероиди от 50 до 140 метра в диаметър и да може по-добре да предвижда тяхното поведение и потенциални ефекти.

В дългосрочен план се предвижда и изпращането на космически апарати до някои астероиди, за да могат те да бъдат изучени отблизо. Преди това да се случи, НАСА ще се концентрира върху разработката и на апарати-камикадзета, които да се удрят в астероидите и да променят курса им. Работи се и по "гравитационни трактори", които да могат да летят в орбита около обектите и по този начин по-бавно да коригират курса на астероида. Ще бъде изучена и възможността за използване на ядрени оръжия, които да взривяват астероиди, когато няма друга възможност.

Планът предвижда подобрение и редовни тренировки на плановете за реакция, създаване на процедури за действие в спешни ситуации и др. Стратегията е отворена и за сътрудничество с международни партньори за допълнително подобряване на възможностите на учените и защитата от астероиди, като целта е да бъде напълно развита и приложена в рамките на 10 години.