12-годишният ученик Радостин Чолаков от доспатското село Барутин разработил две приложения за Google Assistance. Това му донесло подаръци и сума от 2400 долара под формата на ваучери, която да използва за по-нататъшната си работа, разказва БНТ.  
 
Когато в Барутин го видят с лаптопа, значи има проблем и той трябва да го реши, защото е единственият програмист в селото. Запалил се от леля си. "Видях леля ми и нейният съпруг как работят и ми стана доста интересно. Пишем код, който компютрите разбират и се получават приложения, програми, уебсайтове", удивява се Радостин.

Първият си компютър той получил преди четири години. Сам се усъвършенствал и разработил приложенията, впечатлили Google. Едното от тях е приложение за забавни факти. "Има лист с много забавни факти и можеш да попиташ за някой, а приложението ти дава един, за да те развесели. Всичко става с говорене, не с писане. Поддържа английски, добавих и версия на руски език. За съжаление, те не поддържат български", разказва Радостин Чолаков пред държавната телевизия.
 
Сега момчето работи върху приложение за игра на шах. Усъвършенства го, като използва и ваучерите, които е получил като награда от Google, защото програмите, с които работи, са платени.

Родителите на Радостин са горди с него. Той е печелил много олимпиади в региона, а в училище е отличник. Понякога дори за помощ го търсят от местното училище: "Като имат проблем първо питат мен. Аз се опитвам да им помогна, ако нещо не им работи, защото повечето компютри са на английски и някои от учителите на го знаят".

Училището в Барутин е само до седми клас. Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си професия - програмист. Според 12-годишното момче не е нужно да напуска България, за да се реализира, защото дори в Барутин му трябва само един компютър, за да впечатли света.