Хиляди хора протестираха в Букурещ и редица други гладове на Румъния срещу смекчаване на Наказателнопроцесуалния кодекс, което според тях ще затрудни борбата с корупцията, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

"Няма да отстъпим" и "Крадци", скандираха близо 5000 демонстранти пред сградата на правителството в Букурещ. Те размахваха знамена на Румъния, САЩ и ЕС и наричаха "Червена чума" управляващата Социалдемократическа партия.

Шумни демонстранти влязоха и в сградата на парламента, придружени от депутати на опозиционния "Съюз за спасение на Румъния", в момент, когато министър-председателят Виорика Дънчила изнасяше реч от трибуната за наближаващото румънско ротационно председателство на ЕС в първата половина на 2019 г.

На няколко пъти имаше сблъсъци със силите на реда. Арестувани са осем души, сред които един германски журналист.

Хиляди протестираха и в градове като Брашов, Сибиу, Тимишоара, Яш и Клуж.

В понеделник късно вечерта доминираният от социалдемократите парламент прие изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс, които според опозицията имат за цел да защитят закононарушители.

Сред измененията има намаляване на броя нарушения, за които дадено лице може да бъде пратено във временен арест, и драстично ограничаване на времетраенето на следствените действия.

Според президента десноцентрист Клаус Йоханис редица изменения целят да фаворизират председателя на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който може да поиска преразглеждане на присъдата му от две години затвор условно за изборна измама, която от 2016 г. му забранява да се кандидатира за премиер.

Днес освен това румънският Върховен касационен съд ще обяви присъдата си срещу Драгня по обвинение в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение в качеството му на председател на Окръжния съвет на окръг Телеорман в афера с фиктивни работни места.