Началото на месец юни? Време е да се върнем към морето – живо, солено, буйно и пълно с много настроение и дълги летни нощи. Температурите през лятото ни напомнят, че е време да приберем любимото червено вино в избата и да оставим тежките зимни вечери някъде назад, през декември, за да се впуснем в летни емоции и аромат на морска сол. Време е за музика на плажа и вкусни морски ястия... риба! Чарът на лятото е, че можем да приготвим, какъвто поискаме вид риба по най-различни начини. Тя може да се приготвя по много начини и да бъде комбинирана с различни гарнитури от зеленчуци и сосове. 
Защо е толкова полезна рибата?
Слънцето и понякога прекалено топлите летни дни могат да доведат до липсата на някои от тези съставки в организма. Рибата е богата на различни съставки храна – белтъчини, омега-3 мастни киселини, калций, желязо, цинк, витамини от група B, витамини А, D и Е. Морските риби освен всичко съдържат йод и са много полезни за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.
Разликата с животинското месо е в това, че рибата съдържа по-малко съединителна тъкан и се усвоява много по-лесно от организма. Затова рибата е сравнително лека храна, която е незаменима част от менюто на спортистите, на жените, които поддържат стройна фигурата си, на децата и на възрастните хора. Тя е по-богата на калций и фосфор от месото и затова е изключително полезна за подрастващите и за хора, които имат проблеми с костите.
Рибата е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини. В зависимост от вида на рибата, възрастта й и сезона, в който е уловена, процентът масленост на рибата варира от 0.5% до 35%. Сред рибите с най-ниска масленост (до 5%) са калкан, кефал, толстолоб, хек, бяла риба, лефер, попчета, сафрид, пъстърва, мерлуза, треска. Малко по-мазни, но не прекалено (5-10%) са шаранът и акулата. Сред най-мазните риби са сьомгата, риба тон, скумрия, сардина.
Кулинарното изкуство е напреднало толкова много, че в днешно време човек не може да не открие своя любим вкус риба. Печена, варена , пържена, задушена, панирана, пълнена, морска, сладководна, филе, коремче, цяла, дребна, едра, тлъста, постна... 
Ето първото предложение за сезона – лаврак! И защо точно лаврак? Защото е идеалното ястие за чаша студено вино – Траминер, Блан де Ноар... изборът е цветен, пъстър и с най-разнообразни аромати!

* Рубриката ПОПИТАЙ EDEA ще дава всяка седмица отговори на ваши въпроси за различни хранителни продукти. Задайте своите въпроси на [email protected]

РЕЦЕПТА – 
ПЕЧЕН ЛАВРАК
30-минутната вечеря – здравословна и вкусна. Вече навсякъде можете да намерите изчистена риба, след което ви остава само да я овкусите и да я сложите във фурната за двадесет минутки. Звучи лесно, нали? Така е! Пробвайте!
Продукти:
2 цели лаврака, изчистени и измити
4 скилидки чесън, смлени
3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици лимонов сок
1 чаена лъжичка копър
2 чаени лъжички пресен розмарин
1 лимон, нарязан на кръгли парчета
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 С. Застелете тава с хартия за печене. В малка купичка объркайте зехтина, копъра, лимоновия сок и чесъна. Втрийте всяка риба с чесновата смес след което ги поставете в тавата. Полейте рибите с остатъка от чесновата смес. Поставете по две резенчета лимон и стрък розмарин във всяка риба. Овкусете със сол и пипер и покрийте тавата с фолио. Печете около 15 минути, след което махнете фолиото и оставете да се запече отгоре за 10 минути на грил програма на фурната ви. 
Добър апетит!