“Вотът на недоверие на БСП няма да бъде успешен, защото управляващата коалиция е стабилна“, каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в сряда пред бТВ.

Преди ден БСП обяви, че ще внесат вот на недоверие, мотивиран с провала на правителството в сектора за сигурност. Партията обясни, че след убийството на беглеца Владимир Пелов вътрешният министър Валентин Радев трябва да подаде оставка. Радев обаче не смята да изпълни това желание на опозицията.

Според Екатерина Захариева БП искат вот на недоверие във всеки един момент с цел да се отклони вниманието от успехите на България по време на европредседателството.

“Всеки един от министрите би трябвало да е готов да си тръгне ако се счита изчерпан или премиерът реши, че не се е справил. За съжаление всеки един случай се използва за политически атаки – не беше приятно нито бягството, нито последвалото убийство на Владимир Пелов, но реформи в системата на МВР се правят”, коментира Захариева.

За неприетата оставка на социалния министър Бисер Петков, Захариева каза, че промените в закона за хората с увреждания са внесени, като до петък ще се правят анализи дали промените ще са от полза.

На въпрос дали след края на европейското председателство се готвят рокади във властта, Захариева коментира, че само премиерът Бойко Борисов може да отговори на този въпрос.

Пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на БСП Весела Лечева каза, че вотът за недоверие ще бъде внесен до една седмица. Тя подчерта, че партия има много мотиви да иска оставката на правителството, но в момента се пишели аргументите за вота.

"Аргументите ние ги виждаме всеки ден. Какво още трябва да се случи? Вие виждате смешните действия от страна на МВР. Щом като затворници могат спокойно да си внасят оръжия вътре в затвора... Те се оправдават с това, че са носели шапки.... нали виждате за каква пародия става дума", каза Лечева.