Жълт код за бури и градушки е в сила днес за Западна България. Предупреждения от първа степен са обявени за 12 области в страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, София - област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян. Количествата дъжд в тези райони ще са около и над 20 л./кв.м.

В следобедните часове в западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали и прегърми. Има условия и за градушки, съобщават експертите от НИМХ. 
Днес ще бъде горещо с максимални температури от 31 до 36 градуса по Целзий. По морския бряг температурите ще бъдат от 26 до 29 градуса. Температурата на морската вода ще бъде от 22 до 24 градуса, а вълнението на морето 2 бала.

В планините ще духа слаб, в източните райони - до умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури на височина 1200 метра ще бъдат 24 градуса по Целзий, а на 2000 метра - около 18 градуса.

През следващите три дни се очаква валежите да се увеличат по обхват. Те започват от западната половина на страната и ще продължат към Централна, а в събота и към Източна България. Ще има и гръмотевични бури, възможни са и градушки.