Три синдиката ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България. КНСБ, КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права, съобщава БНР.

„Хората започват да си търсят правата все по-активно. Това е нашата силна амбиция - да продължаваме да го правим, така че всеки един да негодува, когато му нарушават правата и да търси с кого да ги защити. Ако синдикатите не могат, ако няма синдикатите, има контролни органи, има други възможности, но нетърпимостта към нарушението на правата е другата ни цел“.

Сред нередностите, посочени в доклада, са също работа без трудови договори и тенденция на нарастване на неизплатените заплати.

Тенденция за нарастване на сумата на неизплатените заплати в страната, както и пречки пред колективното трудово договаряне. Това констатира годишния доклад за трудовите нарушения на КНСБ. Сред 142 държави от целия свят, България се нарежда по средата в групата за редовни нарушения на трудовите права, съобщава БНТ.

България е в третата група за редовни нарушения на трудовите права от общо 6 групи. Това са данни на международната конфедерация на профсъюзите за нарушаване на трудовите права. След нас са Румъния и Гърция, което е любопитно - при тях нарушенията са повече.

Най-големите нарушения в България са с неизплатените трудови заплащания и с нарушение на правото на сдружаване. За 2017 година неизплатените трудови възнаграждения са били 28 милиона лв. общо. Като това е растеж спрямо 2016 г., когато те са били 21 милиона лв.

Констатират се много и разнообразни нарушения на трудовото законодателство. Като започнете от заплатите, които Вие споменахте, които далеч не са такива сумите. Това са първо наблюдения на инспекцията. Това не е точна картина за цялата държава. Като преминете през многобройните нарушения на здравословни и безопасни условия на труд и стигнете до работното време. Впрочем, по мое мнение, два са законите, които най-често и най-масово се нарушават в България. Единият е Законът за движение по пътищата и виждаме ежедневните съобщения какви са резултатите, а другият е Кодексът на труда и други закони, свързани с трудовото законодателство. Многобройни над десетки, стотици хиляди нарушения се случват в рамките на 1 година. Що се отнася до правото на сдружаване - нас много ни боли, защото на фона на многото приказки за демократична България, за Европа, да не гарантира държавата правото, конституционното право на сдружаване, през Наказателния кодекс, е вече непоносимо. Повече от 15 години говорим за това, имаме обещания от различните политически сили, но резултат няма, коментира пред националната телевизия Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ и експерт по трудово право.