Европейчетата да учат поне два езика извън майчиния си. Това е инициатива на ЕК, каза днес във Варна зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС.

"Всяко европейско дете трябва да може да говори поне още два езика, освен своя майчин език. Да има възможност всички европейски езици, на всички държави-членки, да се изучават в образователните системи", каза Сачева и уточни, че в това число влиза и българският език.

"Точно затова тази тема е важна за нас. Защото ще даде много по-голяма възможност български език да се учи във всички европейски държави", смята още тя.

На заседанието ще бъдат обсъдени и възможностите за взаимно признаване на дипломите, включително и в средното образование, каза още.

"Една от конкретните теми е за много по-лесна мобилност на децата от една държава в друга – когато се местят заедно със своите родители, много по-бързо и по-лесно да се признават дипломите", обясни тя, цитирана от БНР.