Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул призова главния изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг да даде разяснения във връзка с най-новата полемика около социалната мрежа, свързана с достъпа до данни на потребители, предоставен на китайски компании, предаде Франс прес.

Фейсбук си навлече много критики, след като във вторник потвърди, че китайският производител на смартфони "Хуауей", забранен като доставчик за американската армия и предизвикал подозрения в кибершпионаж, има право да използва лични данни на потребители.

Полемиката се разиграва на фона на напрежение между Канбера и Пекин. Миналата година австралийските власти, притеснени от възможна китайска политическа намеса, започнаха задълбочена проверка за евентуална чужда намеса в разузнавателните си служби.

"Със сигурност има голяма загриженост дали Фейсбук зачита неприкосновеността на личния живот", каза Търнбул пред журналисти в Брисбън. "Ще подкрепя искането Фейсбук да бъде изслушан пред нашите парламентарни комисии".

"Разбира се, бихме се радвали да видим шефа", отговори Търнбул на въпрос дали желае Цукърбърг лично да даде обяснения.

Зам.-председателят на съвместната парламентарна комисия по разузнаването и сигурността Антъни Бърн обяви, че Фейсбук трябва да обясни на 15 милиона австралийски потребители на социалната мрежа защо е споделял данните им с китайски компании.

"Напълно неприемливо е данни за потребителите на Фейсбук да се предават тайно от Фейсбук на "Хуауей", каза той за в. "Острелиън". "Искам да разбера защо Зукърбърг е допуснал това да се случи. Ако трябва, той ще бъде поканен да се яви пред (комисията) на публично изслушване, за да обясни", добави Бърн.

Последните разкрития бяха направени няколко седмици след като Зукърбърг беше разпитан в американския Конгрес за неправомерна употреба на личните данни на около 87 млн. потребители на Фейсбук от "Кеймбридж аналитика", консултантска фирма, работила за предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.