Българският ученик Звездин Бесарабов от Националната природоматематическа гимназия в София получи стипендия за следване в университет по избор. 
Стипендията е осигурена от Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба). Наградата е от най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света - Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), съобщиха организаторите.

Разработката на Звездин е свързана с криптовалутите, при които информацията за всеки трансфер във валутата е публично достъпна. Неговият проект цели да анализира тази и друга информация и чрез изкуствен интелект да прогнозира бъдещето за конкретната валута, например цената или как ще се промени интересът към валутата.

"Оказа се, че като се анализира тази публична информация, се постигат около 5 пъти по-малко грешки при прогнози спрямо по-стандартния подход - анализ на пазара", разказва Звездин.

Той иска да мотивира повече деца да участват на подобни състезания, защото чрез тях могат да определят бъдещето си. "Започнах да програмирам едва преди 3 години и тогава не бих и предположил докъде може да се стигне с малко начална мотивация. Горещо препоръчвам всеки, който има влечение към нещо твърде сложно на вид, да му даде един опит. Ще останете изненадани колко е постижимо", каза Звездин.

Освен Звездин Бесарабов, другият български участник в състезанието - Чавдар Лалов, също беше отличен от журито и от спонсорска организация. За пръв път всички български участници на ISEF са наградени и получават признание от две различни спонсорски организации.

Звездин представи проекта си пред журито на новия ThinkPad T480, който му беше предоставен безвъзмездно от Lenovo България.

От компанията увериха, че непрекъснато се стремят да развиват своите бизнес и продукти. "Главната ни цел е да подпомагаме хората по света да вършат работата си по-добре, по-лесно и интуитивно чрез нашите устройства, като в същото време имат невероятно потребителскo изживяване. В Звездин Бесарабов виждаме устрема, който самите ние влагаме в развитието на компанията и се радваме, че успяхме да го подкрепим в прекрасното му представяне", заяви Иван Бозев - изпълнителен директор на Lenovo за Централна и Югоизточна Европа.