Телекомуникационните компании изпреварващо разработиха пакети с по-евтини услуги за разговори, есемеси и интернет в страните от Западните Балкани.

Докато официалното поевтиняване на тарифите между страните от ЕС и останалите в региона според приетата през май пътна карта се очаква да влезе в сила от лятото на 2019 г., и трите български оператора вече имат оферти за клиентите си.

Миналата седмица "Виваком" съобщи, че вече предлага пакет с включени 100 минути за изходящи разговори, 100 кратки съобщения и 100 MB на ден, от който могат да се възползват клиентите му, пътуващи в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Цената на пакета е 4 лв с ДДС на ден, като се начислява само ако има извършени изходящи разговори, изпращане на есемес или ползване на мобилни данни. Клиентите могат да заявят услугата с обаждане на оператор без да се обвързват със срочен договор или удължаване на текущия. Операторите - партньори са Vodafone в Албания, за Босна и Херцеговина - m:tel (Mobis), за Косово - Monaco Telecom, за Македония - T-Mobile, за Сърбия – Telenor, за Черна гора – също Telenor.

Без активиран пакет за роуминг в тези страни цените на "Виваком" започват от 2.29 лв. за минута разговор, от 0.59 лв. за изпратен есемес и от 14.99 на МВ.

От утре - 6 юни, клиентите на "Теленор" ще имат на разположение новите допълнителни пакети за мобилен

интернет в роуминг, валидни в Западните Балкани и в цялата зона Европа, включително Турция, Армения, Беларус, Молдова, Украйна, съобщи компанията днес. С обновените допълнителни пакети Roam&Surf Europe потребителите могат да избират между пакет, валиден 24 часа, или пакет с валидност от седем дни. Еднодневният пакет предлага 100 МВ за 2.99 лв., а със седмичния допълнителен пакет клиентите получават 700 МВ за 18.99 лв.

Отделно в някои планове компанията отпреди е включила 100 и повече минути разговори към страните от Балканите, както и допълнителни пакети с минути разговори в цяла Европа, САЩ и Русия, които могат да бъдат активирани при нужда. Например пакетът със 100 минути струва 5 лв. на месец.

От сайта на А1 (бившият "Мобилтел") се вижда, че операторът предлага допълнения към тарифния план за разговори рез оператори - партньори в Сърбия и Македония като таксата за 100 мин. разговори в двете държави е 1.99 лв. на ден. При липса на потребление такса не се начислява, а услугата може да се деактивира с есемес.

"В условията на изострена конкуренция всеки би имал интерес да предложи най-изгодните условия на своите

клиенти. А когато говорим за разлики в пъти, е ясно, че който не го направи, няма да може да работи нормално", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра на институцията.

"Към момента има баснословни цени, могат да достигнат до 15 евро за мегабайт за интернет и до 3 евро за минута разговор, например в Македония, която е на един час път", припомни Маргаритов и отбеляза, че се предвижда разширяване на действащо споразумение от 2014г. между мобилните оператори на четири от държавите на Западните Балкани.

"Целта е още през лятото на 2019 г. да говорим за цени от порядъка на 40-50 евроцента за мегабайт, а 2021г. за 20 цента, дори и за по-малко", добави той.