Новата антикорупционна комисия е приключила проверка по сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, но законът не изисква цялата информация да бъде обявена публично. Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев на международната конференция "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията", на която президентът Румен Радев е патрон.

Става въпрос за проверка по сигнал на гражданско сдружение "Боец" за съмнения за извършени престъпления като незаконно придобито имущество и активи, неизпълнени служебни задължения и корупция.

До разкриването на информацията за проверката се стигна, след като по време на презентацията на Георгиев председателят на сдружение "Боец" Георги Георгиев стана и го обвини в лицемерие, като каза, че не проверяват сигнала им срещу Пеевски.

"Приключен е сигналът. Ще направим една пресконференция. Нека не сега", каза по-късно Георгиев в отговор на въпроси на журналисти.

"Може да свикаме, ако има интерес, една пресконференция. Всичко ще дадем, всичко ще обясним. Няма какво да крием", продължи Георгиев, попитан какъв е резултатът от проверката. По думите му тя е приключена за около три месеца.

В отговор на въпрос защо на сайта на антикорупционната комисия няма информация за проверката на Пеевски, той обясни още, че законът изисква да бъде публикувана информация за проверка на конфликт на интереси, но не и за разкриване на данни за извършено престъпление.

Георгиев уточни, че има 30 приключени проверки, сред които и тази за отстранения от съда кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

В комисията тече и друга проверка за конфликт на интереси на Делян Пеевски заради внесения от него в парламента медиен закон.