Преговорите за името на Македония не са в задънена улица, а се обсъждат "различно прилагане на договореното" и възможни "други креативни решения" отвъд пакета варианти за името, договорени между Скопие и Атина с посредничеството на ООН.

Това каза Артан Груби, ключов депутат от коалиционния партньор в македонското правителство ДУИ, в интервю за македонската телевизия "Канал 5", в което той каза, че договорът между Гърция и Македония е въпрос на няколко дни.

Партията Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) от албанския блок е съюзник на премиера Зоран Заев и е част от кабинета, но без гласовете на нейните депутати нито едно предложение за името, одобрено от Скопие и Атина, не би могло да мине в парламента. Самият Груби влезе в законодателния орган през 2016 г. и стана говорител на ДУИ и шеф на кабинета на лидера на партията Али Ахмети.

"Креативни като: "Република Крушевска Македония", "Република Съвременна Македония", "Република Европейска Македония", обясни Груби, давайки пример за възможни решения. Никога не сме били по-близо до решение. Като партия сме оптимисти и даваме голяма поддръжка за решаване на спора."

Екипът на Заев не е коментирал изредените от Груби възможни алтернативи. В гръцки медии обаче се появи информация, че действително се обсъжда вариант за име, свързан с Крушево. Преди това Заев предложи новото име да е "Илинденска Македония", но правителството в Гърция и опозицията и в двете страни го отхвърлиха. Македонски медии коментираха тогава, че "Илинденска Македония" едва ли ще е приемлив вариант за албанците в страната.

 

По същото време в Атина гръцкият външен министър Никос Коциас каза пред обществената телевизия ЕРТ, че вариантите, приемливи засега и от двете страни, са "Северна Македония", "Горна Македония" и "Нова Македония". Коциас обаче добави, че страната му ще е готова да разгледа и други предложения (горните три дойдоха след преговори с посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц), ако има такива.