ВМРО поиска официално от МВР да забрани "Софий прайд" като заплаха за обществения ред.

В сигнал до вътрешния министър Валентин Радев, общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение в СОС Карлос Контрера, настоява вътрешното министерство да спре провеждането на шествието. "София прайд е противозаконен и опасен!", смята националистът.

Според заместник-председателя на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичен общински съвет, съгласуването на провеждането на парада е допуснато при нарушаване на принципни положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР.

Според Контрера е недопустимо да се правят контролно-пропускателни пунктове и "да се пречи на гражданите часове преди гей парада да преминават през парка". Също така общинският съветник посочва, че са недопустими практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно парти.

"Съгласно Закона за общинската собственост, както много добре знаете, не може да се възпрепятства свободният достъп и преминаване през публична общинска собственост. В случая става дума за парк, а не за улица, която временно да се затвори. Считам, че поставянето на КПП и ограничаването на достъпа е абсолютно незаконно. В този смисъл настоявам служители на МВР да не участват в подобни незаконни действия, което само по себе си би било скандално и граничещо с произвол от страна на МВР над останалите граждани", пише до Радев Контрера.

Общинският съветник поставя остро и въпроса за охраната на "Софий прайд" от полицейските органи и сумата, която ще бъде платена с парите на данъкоплатците за разходите по охрнатата му. Според представителят на ВМРО не е нормално 1200-1300 полицаи да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лв. от бюджета на МВР.

По думите на Контрера, при толкова охраната от полицейски служители е ясно, че има данни за заплаха за обществения ред. А в такъв случай МВР трябвало да ги предостави на Столична община и парадът или да се забрани, или да се премести на друго място, в друг ден и час. Ако не съществуват заплахи за сигурността и обществения ред съгласно чл. 12, ал. 1 и 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, то не е нужно МВР да охранява това мероприятие или поне не с такъв интензитет, смята общинският съветник.

Карлос Контрера упреква министъра на вътрешните работи, че за втора поредна година не взема отношение по темата и допуска явно нарушаване на закона, за да се угоди на организаторите на шествието, които, по думите му, никога не са изявявали желание да си покрият разходите по охраната. Заместник-председателят на комисията по обществен ред и сигурност в СОС  изрази и възмущение от факта, че се продължава с практиката служители на МВР да ходят по домовете на хората, които критикуват гей парада и да ги тормозят.

"Смятам, че МВР удобно се крие при всеки гей парад, отказва информация и същевременно с лека ръка праща кохорти полиция от половината държава да пазят това екзотично мероприятие, разбира се, с парите на българските данъкоплатци. Политическото ръководство на МВР трябва да отчете острата реакция на българското общество срещу Истанбулската конвенция - доказателство, че българите не приемат подобни постановки, в това число и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, МВР върви и срещу Българската православна църква, и срещу другите вероизповедания, които ясно и категорично заклеймиха София прайд", се чете още в позицията на Контрера и завършва:

"Ето защо поставяме пред вътрешния министър въпроса „или-или“. Или да даде данни, че има опасност за обществения ред и да забранят парада, или, ако твърди, че няма опасност, да не го охраняват. Просто е".