Тримата най-висши севернокорейски военни са били освободени от постовете си, заяви високопоставен представител на правителството на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в навечерието на планираната историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 12 юни в Сингапур.

Цитираният представител на правителството на САЩ, пожелал да остане анонимен, коментира съобщение на южнокорейската национална агенция Йонхап за предполагаемо освобождаване от постовете им на тримата най-високопоставени севернокорейски военни.

Служители на администрацията на Тръмп смятат, че са възникнали разногласия в севернокорейските въоръжени сили за подхода на Ким към Южна Корея и Съединените щати. Президентът на САЩ иска КНДР да закрие ядрената си военна програма в замяна на облекчаване на икономическите санкции, отбелязва Ройтерс.

Йонхап съобщи, цитирайки неназован източник от южнокорейското разузнаване, че в Северна Корея са били освободени министърът на народните въоръжени сили ген. Пак Йон Сик и началникът на генералния щаб на Корейската народна армия (КНА) И Мьон Ду. На техни места са били назначени съответно заместниците им Но Гуан Чхол и И Йон Гил.

Директорът на Главното политическо бюро на КНА Ким Чен Гак е бил сменен с армейски генерал Ким Су Гил - нещо, което е било потвърдено от севернокорейска държавна медия още миналия месец.

Белият дом, Държавният департамент, ЦРУ и службата на директора на националното разузнаване на САЩ за момента не са отговорили на запитванията за коментар по темата.

Рокадата в командването на севернокорейските въоръжени сили е била направена на фона на срещите миналата седмица на Тръмп и държавния секретар на САЩ Майк Помпео с втория човек в режима в Пхенян, заместник-председателя на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон Чхол, който посети Съединените щати в рамките на подготовката за историческата двустранна среща на върха.

В петък президентът на САЩ потвърди, че ще се срещне със севернокорейския лидер на 12 юни в Сингапур, но отбеляза, че на срещата едва ли ще бъдат подписани конкретни документи.