Акнето е възпалително заболяване на кожата, което може да предизвика много притеснения и дискомфорт. Всеки човек, който се е сблъсквал с този кожен проблем, е опитвал различни похвати и терапии, за да се справи с него. Съществуват някои много разпространени заблуди за това кожно заболяване, които са погрешни и много подвеждащи за пациентите, пише изданието Health24.
Ето някои от най-големите митове:  
Акнето се появява само при тийнейджъри
Макар че акнето е често срещан проблем при тийнейджърите, това не означава, че възрастните не страдат от него. При много хора, които са изкарали гимназията без пъпки, кожата внезапно се променя в края на 20-те и след 30-те им години. Някои могат да развият акне дори след 40 или 50 години. Акнето на зряла възраст е по-често срещано при жените, отколкото при мъжете, и се дължи на хормонален дисбаланс. 
Черните точки се дължат на натрупана мръсотия в порите
Малките неприятни пъпки, които се появяват, когато порите ви се запълнят, не са пълни с мръсотия, независимо от това какво казват родителите. Мазнини, мъртви кожни клетки и бактерии могат да блокират порите, като станат причина за черни пъпки.  
 Не трябва да се използват овлажняващи препарати
Едно от най-разпространените погрешни схващания е, че не трябва да използваме под каквато и да е форма овлажняващи препарати, защото това ще задълбочи проблема с акнето. Истината е, че ако се откажете от овлажнителя си, няма да има каквато и да е полза за кожата. Когато тя не се овлажнява отвън, произвежда своя собствена мазнина и така става по-мазна. Вашият дерматолог ще включи специален овлажнител в програмата за грижа за кожата и този препарат ще съдържа подходящите съставки именно за вашата кожа. 
Трябва лицето да се мие по-често от хората с нормална кожа
Може да сте изкусени да миете лицето си по-често, но не го правете. Твърде честото миене може да лиши кожата от естествената й влага, което ще доведе до свръхпроизводство на мазнини и още по-мазна кожа.
Пастата за зъби изсушава 
Пастата за зъби може да ви изглежда като бързо и ефектно решение за изсушаването на някоя опърничава пъпка, преди да излезете навън. Но не го правете, съветват дерматолозите. Пастите съдържат силни съставки, които могат да раздразнят още повече кожата. 
Експертите обаче още не са се произнесли окончателно по този мит. Факт е, че някои пасти съдържат триклозан, антимикробно средство, което убива бактериите. Така че капка от пастата може да помогне, но не трябва да я ползвате често като средство за лечение. 
Изстискването на пъпка облекчава
Стискането на пъпки е работа, която е най-добре да бъде извършена професионално от дерматолог. Те имат подходящите инструменти и стандарти за стерилност, така че да гарантират, че при изстискването на пъпките няма да се получи неприятно замърсяване като последствие. Защото ако бактерии се разпространят от мръсни ръце, това може да доведе до инфекция и дори до оставане на белези след това. 
Препаратите срещу слънце могат да влошат акнето
Макар че съставките в някои защитни препарати против слънце невинаги са подходящи за вашата кожа, това не означава, че трябва да излизате навън без никаква защита. Умерена доза слънчева светлина е полезна за кожата, но излагането на слънце часове наред не е здравословно. Ако вземате хапчета за акне, кожата ви ще е изключително чувствителна към слънцето. Дерматологът ви е човекът, който ще препоръча подходяща защитна формула против слънце. 
Ексфолиирайте възможно повече 
Ексфолиацията е важна стъпка при всяка грижа за кожата. С нея обаче не трябва да се прекалява. Грубите абразивни продукти могат да причинят сухота, зачервяване и кожни раздразнения, които могат да обострят съществуващото акне.
Може да имате друг основен здравословен проблем 
Макар че някои фактори от начина ви на живот като диета и хормони наистина оказват влияние върху кожата, при акнето невинаги има друг здравословен проблем. 
Акнето може да е неприятен симптом например на синдрома на поликистозните яйчници. Не си мислете обаче винаги най-лошото. Наблюдавайте кожата си в продължение на няколко месеца и след това потърсете евентуално друг здравословен проблем, който може да го причинява. 
Медикаментите са единствената опция 
Не е вярно. Не всички случаи на акне са еднакво сериозни. Освен медикаментите за акне, оралните контрацептиви също могат да бъдат предписвани в случаи, в които хормоналните промени причиняват подобни кожни проблеми. 
Няма обаче терапия, която да е общовалидна за всички случаи. Консултирайте се с лекаря си, за да избегнете странични ефекти като например депресия. Желателно е всеки, страдащ от акне, да следва индивидуален план за терапия, назначен от специалист дерматолог.