Саудитска Арабия призова Франция да убеди Катар да се откаже да придобие руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Ако не се откаже, то Рияд е готов да извърши „военно действие“ срещу Доха, пише френският в. „Монд“.

Нито Елисейският дворец, нито френското външно министерство не са реагирали на информацията засега.

Според "Монд" саудитската монархия неотдавна е пратила писмо до френското президентство, в което Рияд казва, че е готов да извърши „военно действие“ срещу Катар, ако той закупи, както вече заяви намерение, руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Египет и Йемен скъсаха на 5 юни миналата година дипломатическите си отношения с Катар, обвиняван, че поддържа радикални ислямистки групи и че не се дистанцира достатъчно от Иран. Страните после наложиха търговски бойкот на Катар, който отхвърля обвиненията и казва, че тези държави се опитват да постигнат смяна на властта в Доха. За да разчупи изолацията, Катар умножи дипломатическите контакти и търговските споразумения, било то технологични или военни.

В края на януари посланикът на Катар в Москва Хафат бин Мохамед ал Атия заяви пред ТАСС, че Катар води преговори в напреднал етап за закупуване на руски системи С-400. Месец по-късно Рияд призна на свой ред, че е в надпреварата за придобиване на тези батареи земя-въздух, пише днес "Монд".
„В писмото, пратено на Елисейския дворец, чието съдържание е разкрито на "Монд" от френски източник, запознат с въпроса, крал Салман изразявал „дълбокото си безпокойство“ по отношение на водените преговори между Доха и Москва и предупреждавал за рискове от ескалация".

„Кралството е готово да вземе всички необходими мерки, за да елиминира тази отбранителна система, в това число и военно действие“, пише в писмото, според "Монд". В края му саудитският крал искал от Макрон помощта му, за да се предотврати тази продажба и да се запази стабилността в региона.