В кренвиршите и наденицата да има поне 75% месо, настоява министърът на земеделието Румен Порожанов. От седмица ведомството работи с асоциациите на месопреработвателите и други браншови организации от хранителната промишленост по въвеждането на минимални стандарти за храните. Целта е, за да носят колбасите наименование като "кренвирш", "наденица", "луканка" и др., да имат и определени съставки, като най-основната е съдържанието на месо. За млечните продукти като сирене и кашкавал пък, ще се изисква наличието на определен процент мляко. Така на пазара вече няма да има парадокси като вегетарианска луканка, например. 

Стандартите ще бъдат изготвени до месец и половина, за да се гарантира по-добро качество на продуктите, обясни Порожанов по бТВ тази сутрин.

Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти", уточни Порожанов. 

Той допълни, че стандартите, които бъдат разработени, ще бъдат съгласувани и с Европейската комисия, тъй като има процедура, изискваща съгласуване, и след това ще бъде въведено по най-бързия начин.

Според министъра продуктите, които не отговарят на посочените в стандартите изисквания, не могат да носят съответните имена и би трябвало да са отделени в магазините на отделна витрина.

По темата с двойния стандарт Порожанов каза още, че води разговори с големите вериги с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.