Създаването на самата салата се приписва на Люсиен Оливие, французин, който дълги години работил в Русия. През 60-те години на 19 век той бил собственик на ресторант ‚Ермитаж‘ в Москва. Обстановката била изискана, пътищата наоколо – павирани, а храната и обслужването – отлични. Най-известното ястие в ресторанта му била салата, която носела името на готвача. Мнозина се опитвали да научат тайната на прочутата салата, но при никого не се получавала толкова вкусна, колкото при нейния създател. След смъртта на Люсиен Оливие салатата останала в менюто на заведението, но вкусът и бил вече друг. По това време съставките и били: говежди език, яребици, черен хайвер, зелена салата, варени раци или омари, кисели и пресни краставички, каперси, варени яйца, майонеза.
След революцията през 1917 година никой не е правил салатата по тази рецепта. Френските ресторанти и изисканите ястия вече не били на мода. През 30-те години на 20 век за ‚Оливие‘ се сетил готвачът Иван Михайлович Иванов, който на младини чиракувал при французина. Той заменил буржоазните яребици с варено пилешко месо, опростил състава на предястието и нарекъл салатата ‚Столична‘. През 40-те години тази салата заела подобаващо место в ресторантите, а през 50-те години вече трайно се настанила в бита на съветските семейства.
Според една легенда през 30-те години в салатата започнали да слагат моркови, вместо раци за пийналите посетители. На цвят е същото, а вкусът в това състояние трудно се усеща. 
Според друга създаването на салатата се дължи на недоразумение. Френският майстор приготвил ‚Майонеза от дивеч‘: варено филе от яребици, украсено с кубчета желе от бульон. Между тях имало варени рачешки опашки и разни други съставки. Всичко било залято с майонеза и украсено с варени картофи, мариновани корнишони и нарязани варени яйца. Украсата не трябвало да се яде. За ужас на готвача, посетителите на ресторанта разбъркали съдържанието на чиниите си и го погълнали като мезе към водка. На следващия ден французинът, за да изрази презрението си към ‚варварите‘ собственоръчно разбъркал съставките и обилно ги залял с майонеза. Така се появила руската салата. 
Някои източници сочат като неин автор Жак Оливие, готвач на последния руски цар Николай Втори. За разлика от своя работодател, Оливие успял да избяга от Русия и открил ресторант във Висбаден, Германия. Там той създал ястие, наречено в чест на именития си работодател - ‚Руска салата‘. 
Произходът на руската салата е обвит в тайна, която едва ли някога ще разберем, но това не пречи самото ястие да има нечуван успех в цял свят. Съставките варират, но майонезата, морковите и картофите им са незименна част от рецептата. Домашно приготвена руска салата по оригиналната рецепта може да намерите на щанда на хипер маркет EDEA.
* Рубриката ПОПИТАЙ EDEA ще дава всяка седмица отговори на ваши въпроси за различни хранителни продукти.
Задайте своите въпроси на [email protected]