ЕС има единна позиция за ситуацията в Украйна. Вече са определени санкциите, за които решиха външните министри на страните от ЕС на извънредно събиране в Брюксел. Това обяви дипломат №1 на България Кристиян Вигенин по БНТ.

"Санкциите започват да се прилагат от тази сутрин. Това са за лица, носещи отговорност за насилие и упражняване на сила. С моята намеса направихме уговорката, че мащабът на тези санкции ще зависи от мащаба на насилието. Вече има един списък, според който ще се забранява влизане на определени лица в ЕС и ще им се замразяват авоарите. В този списък влизат хората във властта, които са давали преките заповеди. Санкции ще има и към лидерите на радикалните групи, които също носят отговорност за насилието в Киев", каза Вигенин.

Според него единствените, които могат да допринесат за решаване на ситуацията това е ЕС. "Не е нито Русия, нито САЩ, нито друг може да влияе за разрешаването на кризата. ЕС обаче не иска да е посредник. Има други, които могат да изпълняват тази роля, но на следващ етап, когато насилието спре и започне посредническия процес", обясни външният ни министър. България имала готовност за медицинско съдействие в Киев, техника и медикаменти.

Янукович обмислял да съкрати мандата си и да има президентски избори, но не в началото на следващата година, а тази, есента . ЕС е направил оферта на украинското ръководство и на опозицията да се направи широко правителство. Втората стъпка да е по конституцията, като целта е да се ограничи президентската власт. "Призива ни е да се разграничат ясно опозиционните сили от радикалните. Ако те се оттеглят радикалните и военизираните групи няма да могат да продължат действията си, въпреки че те не са част от този консенсус", коментира Вигенин. Върховната Рада вече е поела отговорността да оттегли силите за сигурност от центъра на града. "Но това да не заблуждава. Рискът от престрелки остава. Ситуацията е хаотична. Има и други градове освен Киев, където държавата липсва", предупреждава външният министър Кристиян Вигенин.